Video: proč se pohybují světadíly?

Pro vyučující v rámci Muzea Českého krasu pořádám a připravuji i další webináře o tom, jak praktickými on-line aktivitami zpestřit distanční výuku geologie. V rámci webinářů se snažím ukázat širší spektrum aktivit. Pro někoho mohou být webináře trochu rychlé (na rozdíl od videa nejdou pozastavit) a někdo by se zase třeba rád k některým příkladům znovu vrátil nejen v rámci poskytnutých materiálů.

Pokud bude zájem, mohu některé aktivity postupně v pomalejší a ucelenější podobě nahrávat a zveřejňovat. Webináře to ale nenahradí (než bych postupně natočil, všechna témata, se kterými pracuji na webinářích, tak myslím skončí distanční výuka). Nicméně natočil jsem první video s příklady aktivit směřujících k pochopení principu pohybu světadílů:

Pokud se vám bude nějaká aktivita líbit, můžete si ji sami vyzkoušet. Já sám jsem při své výuce nešel úplně po všech prezentovaných krocích, ale pro názornost jsem toho nyní nabídl více. Kdo byl na webináři, ví, že toto je vlastně jen úvod a následují i další aktivity s jinými obrázky (o jednom jsem již psal https://blog.geoucitel.cz/2021/02/deskova-tektonika-vnitrni-geologicke-deje.html). Pokračování se pokusím někdy ve volné chvíli natočit a dát k dispozici.


Dávám k dispozici své obrázky, které jsem v tomto videu použil: http://www.bokr.cz/geologie/zeme-konvekcni-proudeni.zip


Ocením připomínky a další zpětnou vazbu - můžete psát do komentářů.

Podobné proudění a chování je možné zjednodušeně pozorovat například při vaření polévky. Koření se také drží na hladině a pohybuje se po ní.


Pro tyto aktivity jsem využil nástroj https://whiteboard.fi/, který umožní každému žákovi provádět do vzorových obrázků jeho vlastní kresbu a já jako vyučující okamžitě vidím kresby všech žáků současně. Tento nástroj jsem blíže popsal v článku Vrstvy usazených hornin na on-line tabulích a natočil jsem k němu i návodné video z pohledu lektora: https://www.youtube.com/watch?v=uon-kxxsJ4E

Můžete využít i jiný vámi oblíbený nástroj - stačí si vybrat a nahrát předpřipravené obrázky.

Komentáře